lørdag den 23. januar 2010

Græskar rugbrød...

Alle mine rugbrød bages efter samme grundopskrift som jeg har arvet fra min moar...:-)

Den er i al sin enkelthed:

-Rugsurdej
-7-8 dL væske (vand, maltøl eller andet)
-300g hvedemel (gerne spelt, ølandshvede eller andet hvedeprodukt)
-300g rugmel

Heraf tages gerne stor portion rugsurdej fra til næste gang, og følgende ingredienser tilsættes:

-300g kerner (skårne rugkerner, græskar, sesam, anything)
-Salt
-Honnig, rørsukker eller andet sukkerstof

Hæver i køkkentemperatur 1-2 døgn (til det har hævet ca 50 %), lidt olie på toppen og bages 1½ time ved 180-200 grader nederste rille. Sættes ind i kold ovn. afkøles på rist, evt pakket ind i et viskestykke.

En lille kommentar til sidst om succes med rugbrød. De to ting der giver mig succes hver gang er, en god surdej med masser af liv, og når man lærer at ramme den rette konsistens af dejen. For våd får man en klæg dej der ikke kan bages færdig. For tør vil den ikke hæve og bliver tør og trist.


God fornøjelse - flere rugbrøds erfaringer følger...

3 kommentarer:

  1. Det ser virkeligt godt ud jakob!

    Hvad er det for et flutes der ligge ved siden af? Det ser virkelig også godt ud!

    SvarSlet
  2. Det er et flutes af den dej vi vel begge ender med som hverdagsbrød, 1/3 groft ølandshvede, og 2/3 øko hvedemel. Selvfølgelig surdej med en knivspids gær... Laver det aftenen forinden:-)

    SvarSlet
  3. Jeg kunne godt bruge en fremgangsmåde ift surdej, da,jeg er nybegynder på det område

    SvarSlet