mandag den 22. februar 2010

Valnøddebrød - igen


Vel hjemvendt fra en fantastisk skitur var der lavvande i brød- og melkassen.

Jeg brugte resterne til at lave et valnøddebrød. Det viste sig at være et godt valg. Anne sagde, at det var det bedste brød hun nogensinde har smagt og jeg er faktisk enig. Super sprød tyk skope, god krumme og masser af smag.

Jeg vejede ikke melet af, men forholdende til brødet var ca sådan hér:

- 1 dl surdej
- vand (ca 4 dl)
- et lille drys tørgær
- 1/6 grahamsmel (kornkammerets)
- 1/6 rugmel (kornkammerets)
- 2/6 ølandhvede (aurion)
- 2/6 hvedemel (kornkammerets)
- 2 tsk. mørk spraymalt (måske hele hemmeligheden bag velsmagen)
- 150 g hakkede valnødder
- 50 g hakkede mandler

Æltet i skål og sat i køleskabet i 6 timer. Formet til brød og lagt i hævekurv i køleskabet 20 timer. Vækket på køkkenbordet i 3 timer.

Bagt ved 220 grader i ½ time. Herefter blev ovnen slukket og brødet stod yderligere ½ time for at udvikle skorpen.

Virkelig et godt brød!!

søndag den 21. februar 2010

Rugbrød med ris

Endnu et nemt genbrugs rugbrød. Har for vane altid at koge mindst det dobbelte ris af hvad jeg har brug for, så ender oftes med en skål ris i køleskabet. Men ris der er kølet ned er ikke ret sjovt når det bliver varmet op igen... Så hvorfor ikke bruge det i dit rugbrød, en banankage, quiche tærte eller ristet i en salat. I rugbrød er ris eller moste kartofler genialt til at gøre brødet mere saftigt og det holder sig friskt længere. Og så handler det nok om at jeg er ved at blive lidt gammel far agtig og ikke længere bryder mig om at smide mad ud:-) For grund opskrift se tidligere rugbrødsindlæg. Ris skal blot tilføjes til en alm rugbrødsdej... Desuden rigeligt ris på toppen incl lidt olie :-) God fornøjelse

hjerteformet kæmpe durum

Kamut mel kaldes også kæmpe durum, fordi kornet er så stort i forhold til de øvrige hveder. Det er sammen med spelt, emmer og øland en af de genopståede urhveder. Og undskyld mig - det smager simpelthen genialt. Gå ned og køb en pose kæmpe durum eller en pose emmermel hos din lokale special forhandler, læs lidt om deres bageegenskaber, eller blot bag dit sædvanlige brød med en af disse to sorter i stedet. Brød bagt alene af dette mel smager ganske enkelt af rigtig rigtig meget mere end konventionel hvede. Du behøver ikke andet end vand, salt og hævemiddel for et meget smagfuldt resultat.
Dagens opskrift:
-1 dL surdej
-salt
-3 dL vand
-Kamut mel/kæmpe durum
Alle ingredienser blandes op i røremaskine og sættes til at røre. Mængden af mel afgøres af konsistensen. Kamut mel suger ret meget vand, men er længe om det. Det suger mere vand hvis det bliver rørt længe, så lad gerne maskinen arbejde længe ved lav hastighed. Evt hold nogle pasuser hvor der er tid til at melet kan suge væsken. Slut resultatet skal være som en sej tyk grød. Fordi dejen er så våd er det nødvendigt at bage den i en form. Jeg kommer dejen direkte i formen og lader den hæve deri. Først 12-18 timer på køl, derefter et par timer ved stuetemperatur. Bages ved 220-240 grader til brødet har en farve som på billedet. Resultat et saftigt og smagfuldt brød der holder i flere dage.
God fornøjelse...

søndag den 14. februar 2010

hjemmelavet 'pizze'



Denne opskrift er også tyvstjålet fra Meyers nye bog, men hvedemel kan byttes ud med pizzamel/tipomel, så bliver den endnu mere sej i det. Og man vil gerne have sin pizzabund mest mulig sej i dejen så den kan trækkes helt tynd. Alternativt kan man skyde en håndfuld durum mel i, det gør kanten dejlig sprød. Opskriften er:

-2 dL vand
-400-500 g hvedemel
-max 5-10 g gær
-godt med olie
-salt

Dejen æltes godt på bordet, deles med kniv i 4-6 lige store dele. De gøres helt runde og lægges på en plade eller tallerken, vita wrap henover og ind i køleskabet.
Dagen efter tages dejen og lægges på bordet (husk en del mel) trykkes flad i kanten så man får en napoleonshat. Herefter enten rulles eller slynges dejen til en rund flad pizzabund. Godt med mel på bagespaden og på med dejen. På med fyldet (endelig ikke for meget på den tynde bund) og ind på forvarmet bagesten 250-300 grader.

To gode slutråd: Vil du have en mere luftig bund under fyldet kan du lade den hæve ca halv time efter dejen er rullet ud. Det sidste råd er at lave lidt mere dej end du har brug for, den kan sagtens holde sig et par dage i køleskabet. Hvem vil ikke gerne have pizza et par gange om ugen. Husk det er en klassisk italiensk 'fattigmands-rydde-op-i-dit-køleskab' ret. Og hvis ikke du bager den for længe, er den næsten endnu bedre dagen efter på risteren:-) God appetit


fredag den 12. februar 2010

hvedebrød bagt på æblesurdej


Dette brød er inspireret af en opskrift fra Meyers Bageri. I hans opskrift indgår der ølandshvede, som ellers er et super godt produkt. Jeg har forsøgt at lave hans brød, men synes dette brød bliver lidt lettere i smagen, og smagen af æblerne træder næsten frem.

søndag den 7. februar 2010

fødselsdags ciabatta boller


Disse boller er vildt nemme. De består i al deres enkelthed af: lidt hvedesurdej, vand, salt, sukker og 2/3 dele hvedemel og 1/3 dele durum mel. Koldhævet natten over og efterhævet i ca en time.

Durum mel er et super suplement, men udgør dog altid under halvdelen af den samlede mængde mel når jeg bager med det. Giver en fantastisk skorpe men duer ikke rigtigt alene. Ellers bliver det jo en pastadej, eller?

Et lille tip til at få boller helt runde og fine, er at lægge dejklumpen på et let klæbrigt underlag (så der er lidt modstand) og påfører et let tryk med flad hånd imens man laver en roterende bevægelse. Når først det lykkes er du ikke i tvivl - så er det nemt...:-) God fornøjelse. Min fødselsdag er i øvrigt d 4/2, ikke den 7.